Piwowarska tradycja powróciła do Bielska-Białej w maju 2011, kiedy to otwarty został Browar Miejski. Zlokalizowany jest w pobliżu bielskiego rynku w odrestaurowanej kamienicy, w której już od końca XIX prowadzono wyszynk piwa. Właściciel, pan Jan Wiencek, chciał stworzyć miejsce będące świadectwem piwnej historii miasta, dlatego też na ścianach Browaru Miejskiego nie brakuje historycznych afiszy, tablic czy butelek z lokalnego browaru.

Browarniczą instalację w postaci warzelni (wybicie 3 hl) oraz pięciu unitanków zapewniła czeska firma Destila z Brna. Jednak zapotrzebowanie na dobre piwo  jest tak duże, że obecne moce produkcyjne okazały się niewystarczające. Browar ratuje się więc sprowadzaniem piwa z browarów Tucher i Bernard. Do tej pory uwarzono pilsa, pszenicę, ciemne oraz marcowe. Piwa noszą nazwę Bielitzer, a do ich produkcji są używane głównie czeskie surowce.

Samo miejsce jest jednym z bardziej urokliwych jeśli chodzi o polskie browary restauracyjne. Odpowiednie drewniane ławy, piwowarskie akcenty na ścianach, klimatyczna piwnica z ceglanym łukowym sklepieniem, dodatkowo obszerna sala na poddaszu ze sklepieniem wykonanym z drewnianych belek. Wszystko to idealnie ze sobą współgra i stanowi świetną otoczkę do picia dobrego piwa. Póki co najlepszy był pils uwarzony przez czeskiego piwowara oraz pszenica, dzieło piwowarów miejscowych.

Piwo: Jasne, Ciemne, Pszeniczne, Marcowe

Browar Miejski, Bielsko-Biała, ul. Piwowarska 2

www.browarmiejski.pl

Recenzje na browar.biz

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

7 Comments »

  1. Byłem ostatnio. Piłem tamtejsze APA. Nie wiesz może czy jest ono warzone na miejscu czy może sprowadzane? Swoją drogą APA było dobre. Intensywny aromat cytrusowy, goryczka średnia, niezalegająca. Ogólnie dobre piwo

  2. Cześć. jestem piwowarem w tym Browarze, na dzień dzisiejszy mamy sześć kranów i około 20 receptur na przemiennie warzonych. Staramy się co jakiś czas wprowadzać nowe piwa lub dopracowywać „stare”. Poza „kręgosłupem” browarów restauracyjnych t.j. piwem pszenicznym, marcowym, jasnym i ciemnym mamy w repertuarze APA, AIPA, stout owsiany, milk stout, wiedeńskie,red ale, pils, witbier, desitka, koźlak majowy i wiele innych. Praktycznie przychodząc co tydzień do browaru można trafić na inną szóstkę piw na kranach. Serdecznie zapraszam, bo to browar restauracyjny innych niż wszystkie:-)

  3. Byliśmy u Was jakieś dwa lata temu po powrocie z ostatniego Festiwalu Birofilia ale niestety było południe i było jeszcze zamknięte. Teraz nieprędko będzie okazja na odwiedziny, ale kierunek działania jest słuszny!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s