Browar Miejski
Piwowarska tradycja powróciła do Bielska-Białej w maju 2011, kiedy to otwarty został Browar Miejski. Zlokalizowany jest w pobliżu bielskiego rynku w odrestaurowanej kamienicy, w której już od końca XIX prowadzono […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Piwowarska tradycja powróciła do Bielska-Białej w maju 2011, kiedy to otwarty został Browar Miejski. Zlokalizowany jest w pobliżu bielskiego rynku w odrestaurowanej kamienicy, w której już od końca XIX prowadzono […]
Piwowarska tradycja powróciła do Bielska-Białej w maju 2011, kiedy to otwarty został Browar Miejski. Zlokalizowany jest w pobliżu bielskiego rynku w odrestaurowanej kamienicy, w której już od końca XIX prowadzono wyszynk piwa. Właściciel, pan Jan Wiencek, chciał stworzyć miejsce będące świadectwem piwnej historii miasta, dlatego też na ścianach Browaru Miejskiego nie brakuje historycznych afiszy, tablic czy butelek z lokalnego browaru.
Browarniczą instalację w postaci warzelni (wybicie 3 hl) oraz pięciu unitanków zapewniła czeska firma Destila z Brna. Jednak zapotrzebowanie na dobre piwo jest tak duże, że obecne moce produkcyjne okazały się niewystarczające. Browar ratuje się więc sprowadzaniem piwa z browarów Tucher i Bernard. Do tej pory uwarzono pilsa, pszenicę, ciemne oraz marcowe. Piwa noszą nazwę Bielitzer, a do ich produkcji są używane głównie czeskie surowce.
Samo miejsce jest jednym z bardziej urokliwych jeśli chodzi o polskie browary restauracyjne. Odpowiednie drewniane ławy, piwowarskie akcenty na ścianach, klimatyczna piwnica z ceglanym łukowym sklepieniem, dodatkowo obszerna sala na poddaszu ze sklepieniem wykonanym z drewnianych belek. Wszystko to idealnie ze sobą współgra i stanowi świetną otoczkę do picia dobrego piwa. Póki co najlepszy był pils uwarzony przez czeskiego piwowara oraz pszenica, dzieło piwowarów miejscowych.
Piwo: Jasne, Ciemne, Pszeniczne, Marcowe
Browar Miejski, Bielsko-Biała, ul. Piwowarska 2
Byłem ostatnio. Piłem tamtejsze APA. Nie wiesz może czy jest ono warzone na miejscu czy może sprowadzane? Swoją drogą APA było dobre. Intensywny aromat cytrusowy, goryczka średnia, niezalegająca. Ogólnie dobre piwo
Powinno być warzone na miejscu. Gdy byliśmy tam zaraz po Festiwalu Birofilia 2014 to byliśmy w szoku, że mają tyle gatunków w ofercie. Niestety byliśmy jakąś godzinę przed otwarciem i z degustacji nic nie wyszło
Mają dużo gatunków w ofercie, ale dostępnych jest może 4-5 piw. Zależy to pewnie od tego co mają uwarzone.
Jak na taki mały browar to 4-5 gatunków to i tak sporo
Tak, tak. To jest i tak dużo przy wybiciu 3hl. A ruch tam jest spory. Szczególnie w weekendy.
Cześć. jestem piwowarem w tym Browarze, na dzień dzisiejszy mamy sześć kranów i około 20 receptur na przemiennie warzonych. Staramy się co jakiś czas wprowadzać nowe piwa lub dopracowywać „stare”. Poza „kręgosłupem” browarów restauracyjnych t.j. piwem pszenicznym, marcowym, jasnym i ciemnym mamy w repertuarze APA, AIPA, stout owsiany, milk stout, wiedeńskie,red ale, pils, witbier, desitka, koźlak majowy i wiele innych. Praktycznie przychodząc co tydzień do browaru można trafić na inną szóstkę piw na kranach. Serdecznie zapraszam, bo to browar restauracyjny innych niż wszystkie:-)
Potwierdzam słowa powyżej. Bywa, ze jestem tam co tydzień w lecie (kocham Besidy), a jeśli Bielsko to jest to obowiązkowy punkt. Faktycznie poza milknstout piłam wszystkie wymienione przez p. Michała. Cudo. Byłam w wielu minibrowarach, ale ten uwielbiam. Dopiero tam polubiłam piwo pszeniczne 🙂
Byliśmy u Was jakieś dwa lata temu po powrocie z ostatniego Festiwalu Birofilia ale niestety było południe i było jeszcze zamknięte. Teraz nieprędko będzie okazja na odwiedziny, ale kierunek działania jest słuszny!