Kaszëbskô Kóruna
Ten otwarty w maju 2011 minibrowar jest dość nietypowy, głównie ze względu na swoją lokalizację. Po pierwsze, browar znajduje się na terenie kaszubskiego Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku. […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Ten otwarty w maju 2011 minibrowar jest dość nietypowy, głównie ze względu na swoją lokalizację. Po pierwsze, browar znajduje się na terenie kaszubskiego Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku. […]
Ten otwarty w maju 2011 minibrowar jest dość nietypowy, głównie ze względu na swoją lokalizację. Po pierwsze, browar znajduje się na terenie kaszubskiego Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku. Wstęp na teren CEPR-u jest płatny (obecnie 12 pln) więc pierwsze wydatki czekają nas zanim wychylimy pierwszy kufelek miejscowego piwa. Sprawa kolejna to dojazd. CEPR jest ewidentnie zorientowany na turystów zmotoryzowanych, najbliższa stacja kolejowa Wieżyca oddalona jest o jakieś 6 kilometrów. Miłośników piwa czeka więc wędrówka po urokliwych kaszubskich wzniesieniach, podwózka autostopem lub zabranie odpornego na piwo kierowcy.
Browar uruchomiony został przez firmę Andrzeja Gałasiewicza, znanego chociażby z ostatnich projektów w Łodzi czy Bydgoszczy. Warzelnia pochodzi z firmy Dreher (wybicie 550 l), natomiast tanki leżakowe oraz wyszynkowe firmowane są marką Joh. Albrecht. Na miejscu serwowanych jest sześć rodzajów piwa, noszących, a jakże, kaszubskie nazwy. A więc do wyboru mamy: Kartësczi Mnich (jasne), Kósciersczi Miód Piwny (z dodatkiem miodu), Pùcczi Rëbôk (pszeniczne), Strãżeckô Malena (truskawkowe), a na koniec Szimbarsczi smók (podwójny koźlak). Moim faworytem jest koźlak (zresztą podobnie jak i w przypadku innych minibrowarów gdzie receptury zapewnia Andrzej Gałasiewcz), choć trzeba przyznać że i Kósciersczi Miód Piwny należy do krajowej czołówki w swej kategorii.
Kaszubski browar ma zdecydowanie turystyczny charakter. Podczas weekendu przewijają się tu tłumy turystów fotografujących się na okrągło przy miedzianych kadziach. Pierwszy raz w browarze restauracyjnym spotkałem się ze stanowiskiem „polerowacza kadzi”, który wykonywał syzyfową pracę utrzymywania odpowiedniego połysku na ich powierzchni 😉 Sam CEPR sprawia wrażenie „turystycznej cepelii”, choć trzeba przyznać, że logo kaszubskiego browaru i poszczególnych piw zawieszonych na okazałym budynku hotelowym cieszą oko. Tym samym, obok „Domu stojącego na głowie” browar stał się jedną z głównych atrakcji tego miejsca.
Piwo: Jasne, Pszeniczne, Miodowe, Truskawkowe, Podwójny koźlak
Kaszëbskô Kóruna, Szymbark, ul. Szymbarskich Zakładników 12
Jesteś pewien tego Joh.Albrechta? Bo mnie ta instalacja wygląda na Drehera. Takiego jak w obu de Brasilach czy w Bydgoszczy, tylko ciut większego.
Faktycznie. Andrzej potwierdził, że warzelnia jest z Drehera. Dzięki za czujność 😉
Piwo smaczne, ale natrafiłam się na robaki szeliniaki. Jak jest to możliwe?!
W butelce? Z beczki? Jakieś zdjęcie?