Soma była pierwszym warszawskim browarem restauracyjnym otwartym w 2001 r i zarazem jedynym w Polsce, który nie dotrwał do dnia dzisiejszego. W roku 2004 zabytkową kamienicę odzyskał dawny właściciel i browar musiał poszukać nowej lokalizacji, jednak do ponownego otwarcia nigdy już nie doszło. Jak każdy lokal, Soma miała plusy i minusy. Do tych pierwszych, a zarazem najważniejszych zaliczyć trzeba piwo. Gatunki, których można było tu spróbować nawet dziś robią wrażenie: pale ale, stout czy porter. Najważniejsze oczywiście jest to, że piwo było naprawdę smaczne.

Do minusów należałoby zaliczyć wysokie ceny (chociaż były „happy hours”) no i przede wszystkim zupełnie nie piwny klimat. Wystrój i atmosfera Somy przywoływała na myśl modny, nowoczesny lokal odwiedzany przez „lansującą się” młodzież, tudzież cudoziemców z kół biznesowych pracujących w Warszawie. Jednak gdy przed Tobą lądował dzbanek świetnego piwa nie miało to większego znaczenia. Tęsknota za Somą to tak naprawdę tęsknota za wciąż rzadko spotykanymi w polskich minibrowarach gatunkami, które właśnie tutaj warzono.

Soma, Warszawa, Foksal 19

Recenzje na browar.biz

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.