Jakoś ostatnio nie miałem chęci i czasu na podsumowania krajowego piwnego rynku, które przecież sporządzałem na koniec każdego roku trwania piwnej rewolucji. Po prostu w ostatnim roku działo się tyle, że nawet nie było kiedy przysiąść nad kompleksowym opracowaniem. Ostatnie podsumowanie zrobiłem za pierwsze półrocze ubiegłego roku. Teraz wraz z początkiem okresu wakacyjnego znalazłem motywację, by w liczbach ukazać obraz sceny rzemieślniczej po 6 miesiącach roku 2015.

Zaczynamy od liczby rzemieślniczych premier:

LiczbaPremier

Niezły wynik, przecież to jest więcej niż za cały poprzedni rok zamknięty liczbą 442 nowych piw od rzemieślników! Szacunki pod koniec roku opiewały odważnie na dwukrotność tej liczby w 2015 czyli około tysiąca nowych piw. Patrząc na liczbę uzyskaną po 6 miesiącach nie wydaje się to niemożliwe. Ten zawrotny wynik nie został wypracowany przez cierpiących na „piwną biegunkę” (choć niektórzy faktycznie zdradzają takie objawy) ale przez nowo powstające browary!

NoweBrowary

W pierwszym półroczu powitaliśmy 19 nowych browarów, z czego 8 to browary rzemieślnicze. O specyfice podziału będzie mowa przy kolejnym zestawieniu. Tu koniecznie trzeba wspomnieć o podobnej sytuacji jaka miała miejsce z piwnymi premierami. W całym roku 2014 powstało 17 nowych browarów a więc przebiliśmy tę liczbę już po 6 miesiącach tego roku! Obecnie mamy 132 browary w Polsce.

Ważną liczbą jest aż szesnaście nowych inicjatyw kontraktowych, które przez swą nazwę „browary kontraktowe” często nie są rozróżniane od browarów faktycznie istniejących.

Podział piwowarskiej sceny w obrębie browarów i inicjatyw produkujących do 100 tys. hektolitrów rocznie wygląda następująco:

PolskiCraft2015final

Jakie były kryteria podziału?

  • inicjatywy kontraktowe – nie posiadają własnego browaru, wynajmują moce browarów istniejących aby uwarzyć (samodzielnie lub na zlecenie) piwo na swoich autorskich recepturach
  • browary rzemieślnicze nowofalowe – warzące nowofalowe style piwa (zazwyczaj górnej fermentacji) pod własną marką, zazwyczaj nie posiadają wyszynku piwa na miejscu
  • browary restauracyjne – prowadzące restaurację i wyszynk gdzie następuje sprzedaż większości uwarzonego na miejscu piwa
  • browary małe – tu zróżnicowanie pod względem skali i charakteru produkcji jest największe ale nie przekracza 100 tys. hl rocznie. Niektóre z tych browarów warzą nowofalowe style ale są one uzupełnieniem tradycyjnej oferty

Kryteria nie są doskonałe bo przecież granica między browarem restauracyjnym a rzemieślniczym nowofalowym może być bardzo płynna. Weźmy chociażby Browar Widawa, który zaczynał jako restauracyjny ale wskutek zaangażowania i kreatywności właściciela i piwowara czyli Wojtka Frączyka zalicza się obecnie do browarów rzemieślniczych.

Po opublikowaniu pierwszych wersji tych statystyk na FB zostałem poproszony o podanie konkretnych browarów zaliczanych do danych grup. Oto one:

  • browary rzemieślnicze nowofalowe:

Artezan
Bazyliszek
Bednary
Browar Spółdzielczy
Browar Stu Mostów
Dukla
Gościszewo*
Hopium
Jan Olbracht Rzemieślniczy
Nepomucen
Piwne Podziemie
Podgórz
Pracownia Piwa
Profesja
Reden Świętochłowice
Słodowy Dwór
Stara Szkoła
Twigg
Ursa Maior
Wąsosz
Widawa

* skłaniam się do usystematyzowania granicy zdolności produkcyjnych do 10 tys. hl rocznie w przypadku browarów rzemieślniczych więc Gościszewo (20 tys. hl/rok) nie mieściłoby się jednak w tym zestawieniu i przeszłoby do grupy browarów małych.

  • browary małe:

Bartek
Bojanowo
Browar na Jurze
Browarnia Sobótka Górka
Ciechanów
Czarnków
EDI
Fortuna
Grodzisk Wielkopolski
Grybów
Jabłonowo
Jagiełło
Kamionka
Koreb
Kormoran
Krajan
Lwówek
Zwierzyniec
Racibórz
Staropolski
Tarczyn
Tenczynek
Witnica
Zarzecze
Zodiak

  • inicjatywy kontraktowe:

AleBrowar
BeerCity
Birbant
Brodacz
Brokreacja
Browar Centralny Rzemieślniczy
Chmielarium
Chmielogród
Dapper
Doctor Brew
Fabrica Rara
Fabryka Piwa
Faktoria
Folvark
Folwark Piwny
Genius Loci
Gzub
Hajer
Hulaj Dusza
Inne Beczki
Kingpin
Kraftwerk
Mały Kurek
Mason
Mazowieckie Zakłady Przemysłu Fermentacyjnego
Ninkasi
Olimp
Perun
Pinta
Piwoteka
PiwoWarownia
PolACzech
Raduga
Revolta
Solipiwko
Spirifer
SzałPiw
Szpunt
Trzech Kumpli
Waszczukowe
Wrężel

 

Według moich przewidywań w Polsce jest miejsce na co najmniej 500 browarów, większość z nich oczywiście będzie zaliczać się do grona restauracyjnych i rzemieślniczych. Perspektywa obejmuje około dziesięć lat ale już widać, że dynamika ich powstawania się zwiększa.

Co do liczby piwnych premier to jest ona głównie stymulowania przez piwne festiwale na które piwowarzy chcą przygotować coś nowego. Zobaczmy jak zatem wygląda sytuacja pod tym względem w Polsce roku 2015.

PiwneFestiwale2015

W pierwszym półroczu odbyło się dziesięć piwnych festiwali a w trakcie kolejnych sześciu miesięcy również nie powinniśmy narzekać na nudę – przed nami co najmniej siedem piwnych imprez. Liczba tysiąca piwnych premier jest zatem w zasięgu choć sądzę, że tylko zbliżmy się do tej liczby. Ważne jednak jest by po pierwsze liczba premier wynikała głównie z debiutów nowych browarów, po drugie nie obywała się kosztem podstawowej oferty browaru i jego „okrętów flagowych”. Na szczęście ja mam kilka swoich ulubionych piw do których jestem w stanie wrócić w momencie gdy nie testuję nowinek. Pod tym względem niewiele zmieniło się od podsumowania premier w roku 2014 🙂

 

 

 

9 komentarzy »

  1. Chyba można postawić znak równości między browarem restauracyjnym, który ze swoją ofertą wychodzi poza lokal a browarem rzemieślniczym, który ma na miejscu wyszynk.

    • Rzemieślnicze które mają wyszynk na miejscu: Browar Stu Mostów, Ursa Maior i Widawa. Sezonowo Bednary i Browar Spółdzielczy.

      Różnica między rzemieślniczymi a restauracyjnymi polega głównie na ofercie. Ważne by restauracyjne warzyły coś więcej niż gotowe receptury dostarczone przez producenta sprzętu. Choć to powoli się zmienia i do „świętej trójcy” czyli jasnego, ciemnego i pszenicy dołączane są różne warianty piw nowofalowych czy ejli.

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.