Krakowski Browar Górniczo-Hutniczy zasługuje na uwagę z kilku względów. To jedyny działający pod auspicjami wyższej uczelni browar w Polsce, w tym przypadku Akademii Górniczo-Hutniczej, od której wziął swą nazwę. Browar ma formę spółki z .o.o. której udziałowcami są nie tylko ludzie związani z uczelnią, ale poprzez publiczną emisję akcji, również i wszyscy inni zainteresowani tematem. Jako jedyny w Polsce działa na terenie miasteczka studenckiego, w zmodernizowanym i przystosowanym do zainstalowania browaru, Klubie Studio.

Ważnym założeniem jest współpraca BGH z pracownikami naukowymi Akademii Górniczo-Hutniczej, Uniwersytetu Rolniczego (szczególnie z: Katedrą Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej), Krakowskiej Szkoły Browarniczej, a także z innymi europejskimi Uczelniami posiadającymi kierunki związane z browarnictwem. Praktycznym przejawem tej współpracy są chociażby praktyki, które w BGH odbywają studenci związanych z piwowarstwem kierunków.

Kolejną ciekawą sprawą jest postać głównego piwowara. Jonas Trummer pochodzi z Niemiec, jest dyplomowanym piwowarem i obecnie doktoryzuje się na Krakowskim Uniwersytecie Rolniczym.

Browar odwiedziliśmy w pochmurną październikową sobotę. Od Dworca Głównego autobusem jedzie się tu około 20 minut. Wśród wysokich punktowców studenckiego miasteczka uwagę od razu zwraca przeszklona ściana budynku Klubu Studio, zza której widać połyskujące miedzią kadzie warzelni. Główna sala przystosowana już została do pandemicznych warunków – niestety nie można usiąść przy barze, a zamówienia składa się w oddzielonym pleksiglasem stanowisku obsługi. Na początek spróbowaliśmy żelaznej oferty czyli Pilsa i Pszenicy. W naszej domowej degustacji te piwa wywarły na nas bardzo pozytywne wrażenie. Teraz nie było inaczej. Pszenica ze świetnym bananowo-goździkowym balansem, Pils z przyjemną zbożowością i rześkim charakterem. Degustację umilały rockowe dźwięki płynące z głośników, w tym Tom Sawyer w wykonaniu Rush.

Po jakimś czasie zeszliśmy do leżakowni, która mieści się na poziomie -1. Tutaj w towarzystwie Jonasa Trummera i dyrektora produkcji Piotra Drochlińskiego mogliśmy oddać się próbowaniu piw wprost z tanka ale też i porterowych nowości. Żywa wymiana opinii i wrażeń odbywała się w niepowtarzalnym angielsko-polsko-niemieckim miksie językowym. Podsumowaniem może być konstatacja, że Jonas to zwolennik czystego profilu uzyskiwanego dzięki dolnej fermentacji. Nawet uwarzone przez niego bałtyckie portery nie cechowały się owocowym estrami. Jednocześnie wspólnie bardziej cenimy wersje „czyste” niż te zmodyfikowane leżakowaniem w beczce po mocnym alkoholu. Okazało się też, że niemiecka szkoła zdecydowanie zaniża parametry bałtyka, tak że tutejsza wersja imperialna ma jedynie 22° blg. Szkoda, że do sprzedaży trafią jedynie wersje BA. Imperialna podstawka to świetny przedstawiciel bardziej zadziornej wersji bałtyka – z mnóstwem gorzkiej czekolady, zauważalną palonością, świetną pełnią smaku i alkoholem odczuwalnym dopiero po wypiciu.

Warto podkreślić, że bardzo mile widziane w BGH są polskie odmiany chmielu od Pawła Piłata. Tutejszy Red Ale chmieony jest Magnumem, Iungą, polskim Cascadem i Zulą. W Pilsie natomiast mamy Magnum, Magnata, Marynkę i Lubelski. Ciekawie brzmi plan uwarzenia Pilsa Single Hop Magnum.

Gwoli kronikarskiej ścisłości – sprzęt mamy tu od Kaspar Schulza – warzelnia 10 hl i dziesięc unitanków 20 hl. Oficjalny start nastąpił w styczniu 2020 r.

Będąc w Krakowie zdecydowanie warto tu wpaść z wizytą na świetną klasykę, a może trafi się też na ciekawe piwo sezonowe. W pakiecie mamy jeszcze sentymentalny powrót do studenckich klimatów, choć ten mocno jest okrojony przez covidową rzeczywistość. Niezależnie od tego – polecamy!

Browar Górniczo-Hutniczy, Kraków, Budryka 4

www.bgh.com.pl

1 komentarz »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.