Czasem mam wrażenie, że jak za kolejny kwartał przyjadę do Dłutowa, to nie będzie już co degustować. O i ile na rynku piw rzemieślniczych trwa permanentny zalew nowości, to już w segmencie mainstreamu interesujących debiutów jest jak na lekarstwo. Dłutowskie degustacje zaczynamy zatem od piw obecnych na rynku od lat, ale które ostatnio otrzymały Złoto i Brąz na konkursie European Beer Star. Okocim Klasyczna Pszenica oraz Okocim Mistrzowski Porter od Carlsberg Polska. Będzie mistrzowski smak?

Nie zawodzi w kwestii nowości za to lokalny Browar Staropolski ze Zduńskiej Woli. Choć tak po prawdzie, piwa marki Kultowe rzucone zostały na rynek ogólnopolski do dużych marketów. Czy Kultowe Jasne i Kultowe Pils oferują coś, do czego warto wrócić?

Porządne Dłutowskie degustacje nie mogą odbyć się bez udziału kuzyna Witka. Tym razem wspólnie sprawdzamy jak wypadają piwa Browaru Konstancin po wykupieniu przez Grupę Gontyniec (obecnie Browar Czarnków SA), warzone od kilku lat w Kamionce. Dawne, Pszeniczne i Żytnie!

To co uwielbiam w Dłutowskich degustacjach, czyli objazd szlakiem GSów i zajazdów centralnej Polski. Tym razem Kociszew, Gucin, Wadlew. A do picia Złoty Dąb z Browaru Viflin/Kolwin oraz Trefl z Głubczyc

Na koniec sprawdzamy aktualną formę legend czeskiego piwowarstwa – Prazdroja z Pilzna i Budvara z Budziejowic. Jak obecnie smakują i które z nich jest lepsze?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s