Pomysł był genialny w swej prostocie. Zbierzmy czołowych piwowarów rzemieślników, piwowarów domowych, piwnych blogerów i każmy im warzyć piwo w rywalizujących ze sobą drużynach! A wszystko to w klimatycznym otoczeniu zabytkowej Słodowni Strzegom. Czy to mogło się nie udać? No mogło, gdyby aura nie sprzyjała. Na szczęście pogoda przez cały dzień była perfekcyjna i całodzienne warzenie piwa w stylu NE IPA przerodziło się w piwowarski piknik. Nie bez znaczenia była aprowizacja w postaci naprawdę dobrego piwa od Browaru Nepomucen i szamy od Chyżego Wołu.
Zacznijmy jednak od początku. Najpierw organizator zabawy czyli Paweł Leszczyński wyjaśnił zasady, a następnie wodzirej Tomasz Kopyra rozlosował drużyny. Oto ich skład:
Biali – Mateusz Kupracz (Browar Nepomucen), Andrzej Miler, Dorota Chrapek, Łukasz Leoniuk
Czerwoni – Andrzej Kiryziuk (Browar Raduga), Mariusz Bystryk, Michał ‚docent’ Maranda, Adam Szewczyk
Szarzy – Wojtek Solipiwko (Browar Solipiwko), Janek Gadomski, Bartosz Nowak, Piotr Czarny
Czarni – Łukasz Kierski (Browar Ziemia Obiecana), Dawid Bobryk, Jurek Gibadło, Bartek Filipiuk
Koncepcja była taka, że każda drużyna otrzymała podstawowy sprzęt do warzenia. Pomocne dodatki można było wymienić w „piwowarskim banku” za punkty zdobyte podczas quizu. Cóż, nasza drużyna (wraz z Białymi) zdobyła 5 pkt, co pozwoliło na zakup filtratora z oplotu, papierowych wskaźników pH oraz kwasu mlekowego. Trochę mało. Za to Czarni i Szarzy nastukali tyle punktów, że mogli pozwolić sobie na zakup automatu od Browamatora. Miało się to później okrutnie zemścić…
Przebieg warzenia możecie zobaczyć w fotorelacji ale konkluzja jest taka, że tony sprzętu są mniej istotne niż dobra współpraca i poczucie odpowiedzialności za powstające piwo 🙂 Nie ma co ukrywać, że plenerowe warzenie jest wymagające (szczególnie w kwestii ochrony od wiatru i utrzymania odpowiedniej temperatury), a finalny produkt może zawierał będzie drożdże „strzegomomyces”. O tym przekonamy się już 4 listopada w warszawskim The Taps podczas Wielkiego Finału, w trakcie którego ocenić będzie można końcowy efekt pracy wszystkich czterech drużyn. Do zobaczenia!
Cisza przed rywalizacją
Paweł Leszczyński inauguruje
Piwowarski bank
Jest i lodóweczka na drożdże
Krany w gotowości
Było też nonalko
Zaczynamy od kwasa
Kopyr losuje drużyny
Na stanowiskach
Układanie receptury
Nasze zakupy
Śrutowanie
Woda, najważniejszy składnik piwa
Dorota tym razem w roli blogerki. Jak widać, jest zadowolna
Supertandem
Sielanka
Light my fire!
Palnik był jednak do wymiany
KEG w crafcie rzadki widok
Piękne okoliczności przyrody
Speidel Braumeister coś słabo grzeje…
Wojciech Srogipiwko
Zasyp do gara!
Jakieś spory kompetencyjne?
Oj poszło trochę kwasu mlekowego…
Bez lapka jednak nie uwarzysz
Tuning Speidla
Paweł o…zapomniałem
Powrót Łukasza do starych czasów
Strategiczna decyzja – woda do gara!
A u nas stabilnie i pod kontrolą
Lancz
Nieregulaminowa pomoc?
U Białych zgodnie z planem
Przygotowania do filtracji
Wiatrołapy
Filtrujemy!
U Czarnych niezła gęstwa
Wybieramy chmiel
13,5 Blg
Szef banku chmielu wydaje towar
Szarzy w pozowaniu są dobrzy, ale z robotą są na szarym końcu
Gotowanie
Janek po przejęciu władzy w grupie
Chmielimy!
Jak wrażenia i dlaczego tak pozytywne?
Nasz sekretny dodatek – świeży sok z pomarańczy
Bardzo fajne owsiane IPA
Kopyr sprawdza postęp prac
Zadajemy drożdże!
No i po robocie!
Za chwilę życie skupi się przy tych namiotach
NE IPA od Czerwonych gotowe do wysyłki
Mateusz pełen szczęścia z pochwał jego piwa
Świetne, rok leżakowane Echo
Piotr Musielak na posterunku z zapasem szkła
Bez zmian w szkle, wieczór to już czas Echo
Tatar provided by Ziemek
Dodaj do ulubionych:
Polubienie Wczytywanie…
Podobne
1 komentarz »