Relacja z Chmielobrania 2016 będzie wkrótce, natomiast na początek zapraszam na rozmowę z głównym bohaterem wydarzenia czyli Pawłem Piłatem. Paweł nazywany jest „cesarzem polskiego chmielu” i główną atrakcją imprezy było […]
Relacja z Chmielobrania 2016 będzie wkrótce, natomiast na początek zapraszam na rozmowę z głównym bohaterem wydarzenia czyli Pawłem Piłatem. Paweł nazywany jest „cesarzem polskiego chmielu” i główną atrakcją imprezy było zwiedzanie jego licznych chmielników znajdujących się w miejscowości Karczmiska. Z jakich odmian chmielu jest najbardziej zadowolony w tym roku, co to znaczy „czysty profil chmielu” oraz kto w tym sezonie uwarzy wet hop czyli piwo ze świeżą szyszką? Zapraszam na pierwszą część rozmowy!
A tak wygląda maszynowy zbiór szyszki z pędów chmielu w gospodarstwie Pawła!
W drugiej części dołączył do nas Jacer czyli Jacek Domagalski z Browaru Nepomucen, który uwarzył pierwsze komercyjne piwo na odrodzonym chmielu Tomyskim. Czy Jacer uwarzy kolejne piwo na odmianie z plantacji Pawła Piłata?