BnJSourInformacja o uwarzeniu przez Browar na Jurze piwa w stylu Berliner Weisse zelektryzowała piwny światek. Co istotne, miał być to czysty Berliner, bez żadnych owocowych dodatków, co na piwnej scenie wciąż jest ewenementem. Przecież nawet Artezan, który porwał się na interpretację stylu, zrobił to z dodatkiem wiśni (Jam Session). Wiśnie dodane zostały natomiast do innego kwaśnego piwa z zawierciańskiego browaru – Cherry Lady. Gdy jednak mówimy o Browarze na Jurze, nie sposób nie wymienić Pinty, która już w marcu kooperacyjnie uwarzyła piwo o nazwie Kwas Alfa, rozpoczynając tym samym cały cykl sour ejli. Czy widząc niewątpliwy sukces tej serii oraz będąc w posiadaniu wydzielonej i przygotowanej pod kwaśne piwa linii w browarze jego włodarze postanowili również pójść tą, ciągle mało eksploatowaną w Polsce, drogą? Jak wypadają kwasy z Browaru na Jurze? Czy dorównują, a może nawet prześcigają sałery Pinty? Trzeba powiedzieć: sprawdzam!

 

 

2 komentarze »

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.