GCH2015Grand Championem największego konkursu piw domowych w Polsce zostało w tym roku piwo w belgijskim stylu Flanders Red Ale. Piwo, które należy do rodziny piw kwaśnych fermentowanych mieszanką drożdży Brettanomyces i bakterii Lactobacillus. Werdykt jury odbił się sporym echem w piwowarskim światku. Czy w Cieszynie są gotowi do uwarzenia tak wymagającego piwa? Czy liczą się z zakażeniem niemałego w końcu browaru? O tym między innymi w rozmowie jaką przeprowadziłem z Dominkiem Szczodrym – głównym piwowarem Browaru Zamkowego podczas Brackiej Jesieni!

2 Comments »

  1. Dla mnie największym zaskoczeniem była wygrana tak młodego piwa. Piwowarzy zwycięskiej receptury robili to piwo pierwszy raz w życiu, browar w Cieszynie też będzie warzył taką kategorie pierwszy raz w swojej historii. Może być ciekawie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s