DymionyCzwartekPodoba mi się ta nowa świecka tradycja. Zamiast obżerania się tłustymi pączkami mamy spotkanie z piwowarami i ich dymionymi/wędzonymi piwami. Kto uświetnił swą obecnością warszawskie Same Krafty? Wojtek Frączyk z Widawy (Porter Bałtycki Wędzony, Borsuk), Mateusz Bortel-Gogoliński z kontraktowego Kraftwerku (Leśny Dziad, Rogaty), Rafał Łopusiński z Bednar (Łowickie Smoked Pale Ale) oraz Marcin Chmielarz z kontraktowego Masona ze swoim McStoutem podrasowanym dodatkiem herbaty Lapsang Suochong. Wpadł też przechodzący z tragarzami Jacek Materski z Artezana i słusznie, bo na kranach lał się Smoked Pacific 🙂 Ja swój wybór ograniczyłem do Leśnego Dziada, Rogatego oraz Borsuka. Ten pierwszy okazał się bardzo pijalny, z przyjemną chmielową rześkością, która jak się okazało pochodzi od niemieckiego Hallertauer Tradition. Dla mnie piwo wieczoru. Fanom chili natomiast polecam Rogatego, to akurat nie tyle wędzone co chocolate chili milk stout. Laktoza, czekolada i pełnia smaku były tu na umiarkowanym poziomie, a ton temu piwu nadawała rzeczona pikantność. Bardzo przyjemny okazał się Borsuk – optymalnie zbalansowany między wyrazistą wędzonką a gorzką czekoladą. A na deser otrzymaliśmy od Marcina po filiżance herbaty Lapsang Suchong. Ah, ten aromat podkładów kolejowych i torowiska w letni upalny dzień, kojarzący się z wakacjami…

PS. Rada dla Mateusza: następnym razem zostaw swój mały czołg pod murami Starówki bo wjazd nim pod samą Kolumnę Zygmunta zawsze będzie podejrzany i słusznie ukarany 😉

Są też wideobonusy od HoppyNews.com! Jako pierwszy – rozmowa z Mateuszem z Kraftwerku!

Kolejna rozmowa – tym razem z Wojtkiem Frączykiem z Browaru Widawa

I jako ostatnie wideo – rozmowa z Rafałem Łopusińskim z Browaru Bednary!

1 komentarz »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.