Oławski Probus startował w marcu 2015 roku jako browar restauracyjny będący częścią kompleksu turystyczno-kulturowo-rekracyjnego. Stąd dość specyficzna nazwa CTKiR Browar Probus. Ówczesne etykiety i nazwy piw odnosiły się do historycznych postaci i wydarzeń, ja przypomnę tylko słusznie przywróconego pamięci Niedźwiedzia Wojtka, który widniał na etykiecie owsianego stouta Kapral Wojtek 1942. Z czasem powstała linia piw Probus Kraft, celująca w miłośników nowej fali. Przy okazji stołecznego kranoprzejęcia odbywającego się w Samych Kraftach nie omieszkałem porozmawiać z piwowarem Jackiem Przywarą i sprawdzić uwarzone w Probusie piwa nowego rzutu. Mamy zatem dwa berlinery, imperialny stout oraz…pils! Jak Jacek poradził sobie z tymi stylami? Zobaczcie wideo 🙂

A w bonusie degustacja domowego piwa Amapa (Andrzeja Pietrzyka) – Smoked Old Ale, którego nieco zmodyfikowana receptura posłużyła do uwarzenia w Probusie piwa o nazwie „Amapea”.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s