Degustacje
Olomoucké tvarůžky – oryginał vs craft
Sprawdzam oryginał z wytwórni A.W. z Loštic oraz rzemieślnicze z TVARG z miejscowości Velká Bystřice. Będzie zauważalna różnica?
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Sprawdzam oryginał z wytwórni A.W. z Loštic oraz rzemieślnicze z TVARG z miejscowości Velká Bystřice. Będzie zauważalna różnica?
Sprawdzam oryginał z wytwórni A.W. z Loštic oraz rzemieślnicze z TVARG z miejscowości Velká Bystřice. Będzie zauważalna różnica?
Ołomunckie twaruki są serkami dojrzewającymi „na maź”, czyli bakterie rozkładające białko „atakują” od zewnątrz do rdzenia. Twaruk z dziurką będzie więc bardziej dojrzały od tych krążków. Najbardziej dojrzałe („nic tak nieśmierdzi jak moje onuce…”) są takie kawałeczki twarużków sprzedawane na tackach. jeszcze większe zróżnicowanie dojrzałości mozna znaleźć w Harzer kase produkowanych w Harzu w Niemczech. Tam produkują gomółki serków o większej rozpiętości rozmiarów, gdzie największe mają konsystencję suchego twarogu muśniętego aromatem dojrzewania. ale doprawiają też np kminkiem. niektóre sery mają też biała skórkę – jakaś pleśń czy coś? Pychota.
Wracając do tematu – serek craftowy jest grubszy, więc aromat OK, ale w smaku mniej dojrzały. Jak kto lubi…