1 komentarz »

  1. Ołomunckie twaruki są serkami dojrzewającymi „na maź”, czyli bakterie rozkładające białko „atakują” od zewnątrz do rdzenia. Twaruk z dziurką będzie więc bardziej dojrzały od tych krążków. Najbardziej dojrzałe („nic tak nieśmierdzi jak moje onuce…”) są takie kawałeczki twarużków sprzedawane na tackach. jeszcze większe zróżnicowanie dojrzałości mozna znaleźć w Harzer kase produkowanych w Harzu w Niemczech. Tam produkują gomółki serków o większej rozpiętości rozmiarów, gdzie największe mają konsystencję suchego twarogu muśniętego aromatem dojrzewania. ale doprawiają też np kminkiem. niektóre sery mają też biała skórkę – jakaś pleśń czy coś? Pychota.

    Wracając do tematu – serek craftowy jest grubszy, więc aromat OK, ale w smaku mniej dojrzały. Jak kto lubi…

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.