GCH2015Grand Championem największego konkursu piw domowych w Polsce zostało w tym roku piwo w belgijskim stylu Flanders Red Ale. Piwo, które należy do rodziny piw kwaśnych fermentowanych mieszanką drożdży Brettanomyces i bakterii Lactobacillus. Werdykt jury odbił się sporym echem w piwowarskim światku. Czy w Cieszynie są gotowi do uwarzenia tak wymagającego piwa? Czy liczą się z zakażeniem niemałego w końcu browaru? O tym między innymi w rozmowie jaką przeprowadziłem z Dominkiem Szczodrym – głównym piwowarem Browaru Zamkowego podczas Brackiej Jesieni!

2 komentarze »

  1. Dla mnie największym zaskoczeniem była wygrana tak młodego piwa. Piwowarzy zwycięskiej receptury robili to piwo pierwszy raz w życiu, browar w Cieszynie też będzie warzył taką kategorie pierwszy raz w swojej historii. Może być ciekawie 🙂

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.