Debiut miesiąca – marzec 2014
Marzec miał 31 dni, a piwnych premier wartych odnotowania było…34. Istne szaleństwo – praktycznie każdego dnia pojawiało się nowe piwo! Ja starałem się nie odpuszczać i ocenić przynajmniej najciekawsze pozycje […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Marzec miał 31 dni, a piwnych premier wartych odnotowania było…34. Istne szaleństwo – praktycznie każdego dnia pojawiało się nowe piwo! Ja starałem się nie odpuszczać i ocenić przynajmniej najciekawsze pozycje […]
Marzec miał 31 dni, a piwnych premier wartych odnotowania było…34. Istne szaleństwo – praktycznie każdego dnia pojawiało się nowe piwo! Ja starałem się nie odpuszczać i ocenić przynajmniej najciekawsze pozycje z listy. Odsetek spróbowanych piw wyszedł całkiem niezły. A zatem tytuł Debiutu miesiąca w marcu powędrował do:
Piwo w stylu Robust Oatmeal Stout 16° Blg, 6,5% alk. ‚Lublin to Dublin’ to pierwsze piwo będące owocem kooperacji piwowarów krajowych i zagranicznych. Uwarzone w irlandzkim Carlow Brewing Company/ O’Hara’s Brewery zlokalizowanym niedaleko miejscowości Kilkenny, zapewne znanej miłośnikom piwa. Polski akcent nie ograniczał się wyłącznie do zasobów ludzkich czyli obecności w tamtejszym browarze Grześka Zwierzyny, Marka Semli oraz Ziemka Fałata. Do produkcji użyte zostały polskie płatki owsiane oraz polski chmiel – Marynka i Lubelski, do którego zresztą nawiązuje nazwa piwa. Piwo okazało się rewelacyjnie treściwe i krzepkie, z intensywnym czekoladowo-kawowym aromatem i smakiem, fascynująco gładkie i kompletnie pozbawione kwaskowości. Ideał w kategorii? Bardzo możliwe…
Pełna ocena piwa na browar.biz
Tak bogatego w piwne premiery miesiąca jeszcze w Polsce nie mieliśmy. Wśród ogromu nowości pojawiło się kilka piw wartych specjalnego uhonorowania. Postanowiłem przyznać jeszcze po dwa wyróżnienia, tak się złożyło że dwa idą do rzemieślników, a dwa do ‚regionałów’. A zatem w pierwszej kategorii na uznanie zasłużyły piwa, które zaliczyć możemy do względnie lekkich, sesyjnych ejli, w których użyto ‚nowofalowych’ odmian chmielu:
Browary ‚regionalne’ niestety nie przywiązują większego znaczenia do obecności swoich piw w beczce. Jako zadeklarowany zwolennik degustacji piw w lokalu rzadko próbuję wersje butelkowe. W tym miesiącu jednak na wyróżnienie zasłużyły dwa piwa z tego segmentu:
Było jeszcze jedno piwo zasługujące na uwagę, a mianowicie Triple Blond z Sulimaru ale degustowałem je w wersji beczkowej, która praktycznie będzie niedostępna. W kwietniu pojawi się w butelce i wtedy ewentualnie uwzględnię je w kolejnym zestawieniu. Kwiecień z racji świąt wielkanocnych chyba już nie będzie tak intensywny…
Pozostałe premiery marca 2014:
AleBrowar (Gościszewo) – Smoky Joe 2.0
Artezan – Old Ale, No Worries!
Bazyliszek (Trzy Korony) – American Psycho IPA
Bierhalle Łódź – Doppelbock
Birbant (Witnica) – Citra IPA
Bojanowo – Kokosowe, Strażackie
Doctor Brew (Bartek) – American IPA
Fortuna – Mirabelka
Grodzka 15 – Zorba AIPA
Haust – Quadrupel
Jan Olbracht Browar Staromiejski – Donar
MajEr – Dunkelweizen
Olimp (Zodiak) – Hades
Piwna – Pils Iunga
Spirifer (Trzy Korony) – American Amber Ale
Stara Komenda – Milk Stout
Sulimar – Cornelius Dunkel, Rebel Kolendra, Rebel Podwójnie Chmielone, Rebel Pszenica Dubeltowa, Triple Blond
Trzy Korony – Bitter Ale, Jantar Ale
Ursa Maior – Eskulap
Witnica – Lubuski Chmiel
Majer – dunkel weizen też zadebiutował w marcu jakby co
Wrzucony na listę 🙂
A kiedy Lwówecki Jankes?
Oficjalnie pojawił się w kwietniu. Ale bądź czujny, lada chwila pojawi się ocena na FB!
Zarówno Coffee Stout jak i Lubuskie IPA możesz spróbować z beczki w PiwPaw na Żurawiej 🙂 Zapraszamy!
I to jest dobra informacja